Syrische vluchtelingen

Categorie: Nieuws Laatst bijgewerkt: vrijdag 17 juli 2015 Gepubliceerd: vrijdag 17 juli 2015 Geschreven door Harm Tolsma

ZOA coördineert hulp voor Syrische vluchtelingen

Vanuit Amman in Jordanië coördineert ZOA de noodhulp voor Syrische vluchtelingen van 11 Nederlandse hulporganisaties*, verenigd in de Dutch Relief Alliance. De noodhulp bereikt bijna 600.000 mensen die de burgeroorlog zijn ontvlucht en ontheemd zijn geraakt in eigen land of de grens over zijn gevlucht naar Jordanië en Libanon.

De crisis in Syrië is momenteel de grootste crisis wereldwijd. In totaal zijn 7,6 miljoen mensen ontheemd geraakt in Syrië zelf en 4 miljoen mensen de grens over gevlucht (Juli 2015, UNOCHA). Ook wordt hulp geboden aan de meest kwetsbare onder de lokale bevolking in Jordanië en Libanon. Het is een onvoorstelbaar moeilijke opdracht omdat het gebied in oorlog is en toegang tot de mensen in de rampgebieden erg moeilijk is. Het consortium is maandelijks met elkaar in contact om kennis te delen en de activiteiten af te stemmen.

Bezoek aan Irbid, Jordanië
Deze week was Johan Mooij, CEO van ZOA, bij Syrische vluchtelingen in Irbid (Jordanië). In deze stad, direct over de Syrische grens, zijn enkele honderdduizenden Syrische vluchtelingen neergestreken. De vluchtelingen wonen slechts voor een klein deel in vluchtelingenkampen (ongeveer 15%), de overige vluchtelingen bevinden zich tussen de Jordaniërs in huizen, kamers, garages en andere tijdelijke woonruimtes in de steden. ZOA werkt hier samen met een Jordaanse organisatie en een aantal lokale kerken en een moskee om hulp te bieden aan Syrische vluchtelingen en de kwetsbaren onder de lokale bevolking. De hulp bestaat uit distributie van noodhulppakketten en psycho-sociale hulp.

Schrijnende situatie
De nood is enorm, onlangs ontvingen alle bij de VN geregistreerde vluchtelingen een sms bericht waarin stond dat ze geen voedselhulp meer ontvangen. Het geld van het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) is op voor deze vluchtelingen. Met wanhoop in hun ogen laten de Syriërs aan John Mooij de sms-berichten zien. Wat nu, als alles wat je aan spullen hebt al is verkocht om eten te kunnen kopen? Naast de fysieke nood is de psychische nood wellicht nog schrijnender. Deze mensen hebben zoveel meegemaakt, bombardementen, het geweld van IS, angst en onveiligheid. Er lijkt geen oplossing of toekomstperspectief. Ze mogen niet werken in Jordanië en ze kunnen niet terug. De kinderen gaan niet meer naar school. Toch moeten ze verder met hun leven.

Help mee
ZOA werkt samen met de 10 Nederlandse organisaties en vele andere internationale hulporganisaties aan verbetering van de leefomstandigheden van Syrische vluchtelingen, ontheemden en de meest kwetsbaren onder de lokale bevolking. Wilt u zelf een bijdrage leveren aan noodhulp voor Syrische vluchtelingen?    

Meer weten? Bekijk het Noodhulpdossier Syrië.

*De gezamenlijke noodhulp voor Syrië wordt geboden door de volgende elf Nederlandse humanitaire organisaties: CARE, ICCO, St. Vluchteling, Dorcas  , World Vision, Cordaid, Save the Children, Warchild, Terre des Homme en Oxfam Novib en ZOA. ZOA is coördinator van deze gezamenlijke respons die wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hits: 2961